Kakaowy "omlet" z chili

Kakaowy "omlet" z chili
#wegańskie #śniadanie #drugieśniadanie #podwieczorek #słodkie #szybkie #patelnia
Jeśli lubicie łączyć smaki przetestujcie chili z bananem 🌶 😋

Składniki

  • woda x 120 ml
  • Banan x 100 g
  • Tofu naturalne x 70 g
  • Mąka z ciecierzycy BIO - bio planet x 60 g
  • Kakao x 5 g
  • Cukier biały - Polski Cukier x 5 g
  • Proszek do pieczenia - delecta x 5 g
  • Olej rzepakowy x 3 ml
  • Sól jodowana - o sole x 1 g
  • Chili - kamis x 1 g

Przepis

Do wysokiego naczynia wlej wodę, następnie dodaj cukier oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystko ubij trzepaczką. Do wymieszanych składników dodaj jeszcze proszek do pieczenia, kakao, sól oraz odrobine chili. Wymieszaj energicznie jeszcze raz.

Nalej olej na patelnie, a następnie ją mocno rozgrzej. Gdy patelnia się rozgrzeje zamieszaj masę ostatni raz i wlej ją na patelnie. Patelnie przykryj szklaną pokrywką i zmniejsz moc palnika. Następnie poczekaj aż "omlet" zetnie się u góry.

W miedzy czasie rozgnieć widelcem banana oraz tofu. Gdy omlet się zetnie przełóż go na talerz. Następnie dodaj na wierzch przygotowanego wcześniej banana z tofu.

Smacznego!

Makroelementy

Jednostki100 g370.0 g (porcja)
Kalorie120.0 kcal444.2 kcal
Białko6.9 g25.5 g
Tłuszcze3.6 g13.4 g
Węglowodany15.0 g55.3 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały