Kakaowy "omlet" z malinami

Kakaowy "omlet" z malinami
#wegańskie #przekąska #śniadanie #słodkie #szybkie #patelnia

Składniki

  • woda x 120 ml
  • Mąka z ciecierzycy BIO - bio planet x 60 g
  • Maliny mrożone x 50 g
  • Kakao x 5 g
  • Cukier biały - Polski Cukier x 5 g
  • migdały x 5 g
  • Proszek do pieczenia - delecta x 5 g
  • Olej rzepakowy x 3 ml
  • Sól jodowana - o sole x 1 g
  • Pieprz cytrynowy - kamis x 1 g

Przepis

Do wysokiego naczynia wlej wodę, następnie dodaj cukier oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystko ubij trzepaczką. Do wymieszanych składników dodaj jeszcze proszek do pieczenia, kakao oraz sól. Wymieszaj energicznie jeszcze raz.

Nalej olej na patelnie, a następnie ją mocno rozgrzej. Gdy patelnia się rozgrzeje zamieszaj masę ostatni raz i wlej ją na patelnie. Patelnie przykryj szklaną pokrywką i zmniejsz moc palnika. Następnie poczekaj aż "omlet" zetnie się u góry.

W miedzy czasie rozpuść maliny w osobnym garnku lub użyj świeżych. Podawaj z malinami oraz płatkami migdałów.

Smacznego!

Makroelementy

Jednostki100 g255.0 g (porcja)
Kalorie116.9 kcal298.0 kcal
Białko5.7 g14.7 g
Tłuszcze3.9 g9.9 g
Węglowodany14.7 g37.6 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały