Racuchy z jabłkiem i rabarbarem

Racuchy z jabłkiem i rabarbarem
#wegańskie #śniadanie #obiad #bezsoi #słodkie #czasochłonne #patelnia
Czy to już ostatnie sztuki rabarbaru w tym roku 👀 ? Trzeba je dobrze wykorzystać stąd propozycja na racuchy 😋

Składniki

  • Jabłka Szampion x 1( 200 g )
  • Napój sojowy - alpro x 150 ml
  • rabarbar x 1( 140 g )
  • Mąka x 125 g
  • Cukier biały - Polski Cukier x 10 g
  • Drożdże świeże x 10 g
  • Olej rzepakowy x 10 ml
  • Cynamon mielony - kamis x 1 g

Przepis

Nalewamy do miski część Napój sojowy - alpro , wsypujemy Cukier biały - Polski Cukier a następnie rozpuszczamy w misce Drożdże świeże . Gdy mamy pewność że drożdże prawidłowo się rozpadły dolewamy pozostała cześć Napój sojowy - alpro
Następnie wsypujemy Mąka i Cynamon mielony - kamis . Całość mieszamy intensywnie rozcierając powstałe grudki aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste możemy dolać nieco wody.
rabarbar obieramy, a następnie kroimy w plasterki i dodajemy do ciasta. Z Jabłka Szampion robimy dokładnie to samo. Jeśli nie chcesz Jabłko możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w małe plasterki.
Przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po takim zabiegu w naszym daniu może się znajdować około Olej rzepakowy .

Makroelementy

Jednostki100 g646.0 g (porcja)
Kalorie115.5 kcal746.4 kcal
Białko3.0 g19.4 g
Tłuszcze2.3 g14.6 g
Węglowodany20.8 g134.3 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały