Tosty hawajskie z szynką czosnkową

Tosty hawajskie z szynką czosnkową
#wegańskie #śniadanie #obiad #podwieczorek #wytrawne #do30min #piekarnik
Wczoraj naszła mnie potrzeba na pizze hawajską. 🍍 Ostatni raz jadłem ją parę lat temu jeszcze przed weganizmem. Jednak na pizze nie chciało mi się robić ciasta 😅. Dlatego też powstały wegańskie tosty hawajskie 😋

Składniki

  • Ketchup łagodny - hellmanns x 90 g
  • Tost pszenny x 3( 75 g )
  • Plastry ananasa w soku - dole x 1.5( 56 g )
  • Bezmięsna szynka czosnkowa x 3( 45 g )
  • Kukurydza konserwowa x 30 g
  • Wiórki ser wegański - TMT x 30 g
  • Oregano - kamis x 1 g

Przepis

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.

Każdą kromkę smarujemy 15 gramami ketchupu. Następnie dajemy na to bezmięsną szynkę czosnkową. Każdy plaster ananasa kroimy na 8 części. Na każdą kromkę nakładamy po 4 kawałki ananasa.

Dodajemy kukurydze, ser i posypujemy oregano. Następnie pieczemy przez 12 min. Po tym czasie wspomniany ser powinien zrobić się smaczny i chrupki.

Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy ketchup również na wierzch.

Makroelementy

Jednostki100 g327.0 g (porcja)
Kalorie162.7 kcal532.1 kcal
Białko6.5 g21.3 g
Tłuszcze4.1 g13.3 g
Węglowodany25.0 g81.8 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały