Kluski leniwe z tofu (na słodko)

Kluski leniwe z tofu (na słodko)
#wegańskie #obiad #słodkie #do30min #blender #garnek
Kluski leniwe które nie powstydzą się zawartości białka 😉. Przygotowane z cukrem waniliowym świetnie nadają się do zjedzenia na słodko 😋

Składniki

  • Tofu naturalne x 180 g
  • Cytryny x 0.5( 65 g )
  • Mąka Tortowa (typ 450) - lubella x 35 g
  • Mąka ziemniaczana x 25 g
  • Mleko sojowe x 10 ml
  • Cukier biały - Polski Cukier x 10 g
  • Cukier wanilinowy - dr. oetker x 5 g
  • Sól jodowana - o sole x 1 g

Przepis

- Zblenduj na gładką masę tofu wraz z szczyptą soli cukrem, mlekiem sojowym oraz sokiem z cytryny

- Przełóż wszystko do miski i dodaj mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.

- Zagnieć ciasto i uformuj wałek. Następnie potnij ciasto pod ukosem.

- Kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Makroelementy

Jednostki100 g331.0 g (porcja)
Kalorie166.9 kcal552.6 kcal
Białko9.9 g32.8 g
Tłuszcze5.0 g16.4 g
Węglowodany20.7 g68.4 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały