Tofucznica

Tofucznica
#wegańskie #śniadanie #drugieśniadanie
Jeśli nie możecie jeść jajek to wędzona sól kala namak powinna wam przypomnieć dawne smaki 😉

Składniki

  • Tofu x 180 g
  • Cebula x 40 g
  • Olej rzepakowy x 5 ml
  • Sol kala namak x szczypta
  • Pieprz cytrynowy - kamis x szczypta
  • Kurkuma - kamis x szczypta

Przepis

Rozdrobnij tofu na małe kawałki widelcem.

Posiekaj cebulkę a następnie podsmaż ją na patelni wraz z olejem.

W osobnym kubku rozpuść czarną sól kala namak z odrobiną wody i kurkumą.

Gdy cebula się zeszkli dodaj na patelnie tofu. Chwile podsmaż tofu, a następnie zalej wszystko przygotowanymi wcześniej przyprawami. Dodaj pieprzu do smaku.

Poczekaj aż woda odparuje, a tofucznica zyska odpowiednią dla Ciebie konsystencje.


Makroelementy

Jednostki100 g225.0 g (porcja)
Kalorie122.9 kcal276.4 kcal
Białko11.4 g25.6 g
Tłuszcze7.8 g17.6 g
Węglowodany1.8 g4.0 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały