Bez jajeczny placek z parówką sojową

Bez jajeczny placek z parówką sojową
#wegańskie #śniadanie #drugieśniadanie #obiad #wytrawne #szybkie #patelnia
Magicznym składnikiem tego przepisu jest czarna sól która doda lekkiego jajecznego posmaku.

Składniki

  • woda x 120 ml
  • Mąka z ciecierzycy BIO - bio planet x 60 g
  • Parówki sojowe x 1( 50 g )
  • papryka czerwona x 30 g
  • Ketchup x 30 g
  • kukurydza złoto - Dawtona x 30 g
  • Proszek do pieczenia - delecta x 5 g
  • Olej rzepakowy x 3 ml
  • Sól jodowana - o sole x 1 g
  • Sol kala namak x 1 g
  • Pieprz cytrynowy - kamis x 1 g

Przepis

Do miski wlewamy wodę i dodajemy do niej mąkę z ciecierzycy. Dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem. Do masy dodajemy sól kala namak, proszek do pieczenia oraz trochę pieprzu.

Kroimy paprykę w kostkę i chwile przesmażamy na patelni z olejem razem z kukurydzą. Lekko solimy do smaku. Gdy papryka jest lekko podsmażona dodajemy pokrojona parówkę sojową a następnie zalewany całość masą z ciecierzycy.

Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem aż placek zetnie się od góry.

Podajemy z ketchupem :)

Makroelementy

Jednostki100 g331.0 g (porcja)
Kalorie115.6 kcal382.8 kcal
Białko6.7 g22.2 g
Tłuszcze4.0 g13.1 g
Węglowodany13.3 g43.9 g
Makroelementy są obliczone dla składników. Nie uwzgledniają zmian wagi podczas obróbki termicznej. Sprawdź wage składników przed poddaniem ich obróbce zawartej w przepisie aby makro składniki się zgadzały